• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Свято до Дня української писемності та мови

Свято до Дня української писемності та мови

2016-11-11

/Files/images/DSC07902.JPG

Свято до Дня української писемності та мови

Всіх нас єднає рідна мова.

Всіх, хто живе у цім краю.

Вона прекрасна, світанкова,

Я в ній свою наснагу п’ю.

Одне з наймолодших державних свят – День української писемності і мови, яке запроваджено 1997 року за ініціативи Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка. Земля українська стародавня, така ж і давня наша мова. Учені довели, що вік нашої мови – сім тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

11 листопада учні 5-6 класів Ржищівської ЗОШ І-ІІ ступенів, вчителі, методист міського відділу освіти Тріщун Л. М. стали учасниками свята до Дня української писемності і мови, яке підготувала і презентувала вчитель української мови і літератури Трищун Наталія Віталіївна разом з учнями 5-8 класів. Вдало підібрані пісні про рідну мову, цікаві презентації з історії мови зробили свято незабутнім. Але головне – це участь дітей. Ведучі Ямпольська Маріна та Левченко Вікторія задавали піднесений тон всьому заходу. П’ятикласники продемонстрували скорботний календар заборони рідної мови. З вуст школярів лунали вірші про мову, а Миненко Вадим, Стратійчук Ірина та Купчук Аліна прочитали власні авторські поезії. Омельченко Анастасія та Тріщун Наталія заспівали пісню «Україна – це я». Згадали патріотів, які воювали за незалежність України, дівчатка Червонюк Віка і Омельченко Настя виконали танець із свічками, а потім всі вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. Закінчився захід загальною піснею у виконанні учасників свята.

Людині визначено Богом місце народження, вона не може нічого поміняти, як не може змінити саму себе. А якщо щось із того, призначеного їй, поміняє, то не на краще, бо чуже ніколи не стає кращим. І куди б ти не пішов, твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою. Тож, любімо нашу мову, нашу Україну. Будьмо справжніми патріотами!

Директор школи Н. В. Федорченко

Кiлькiсть переглядiв: 59

Коментарi